Hvorfor bevegelse er viktig for deg

Både voksne og barn har med tiden blitt mer stillesittende og beveger seg ikke like mye lenger. Mye «takket» være teknologien som er blitt så vanlig og ikke minst tilgjengelig. Dette med bevegelse er utrolig viktig for å opprettholde og bygge ett solid og godt grunnlag. Ta feks skjelettet. Det er kroppens reisverk og bevegelse gjør beina våre sterkere og beinmassen tettere . Om du vil forhindre beinskjørhet er stimulering av skjelettet akkurat det som skal til.  Jo mer man bruker kroppen, jo mer rubust blir den og tåler bedre fall, støt og ellers aktiviteter man utsetter den for! Uansett alder!!  Samme gjelder for musklene våre. Både musklene og skjelettet hjelper oss med bla fleksibilitet, stabilitet og bevegelser vi gjør! De svinner jo bort om de ikke blir brukt.

TIPS : Finn noe du liker å gjøre og beveg deg!!

 

Nakkenvondt er jo  blitt ett stort folkeproblem og jeg har ihvertfall hørt folk klage seg over dette mang en gang. Noen årsaker til dette kan være at den blir strukket frem og opp om man sitter mye foran dataspill, pc, ser mye tv eller er mye i ro. Dette kan føre til  nakkesmerter om det blir for mye og negativt stress hjelper ikke akkurat til! Skuldrene er også en  del av kroppen man legger mye stress i. Kanskje man hever de uten at man merker det, sitter mye med knekk i nakken, eller sitter med nakken mye til den ene siden. Dette utgjør spenninger i skulder-nakkemuskulaturen. Trapezius, muskelen som forbinder skulderbladet med nakken og ryggen er ofte en muskel man kjenner disse anstrengelsene i og man kan bli ganske så stiv! Er det slik at man plages med nakken så er ofte skuldre og ryggen vond. Dette fordi alt henger sammen på en eller annen måte. En ubalanse skaper ubalanse videre og dette oppretter en slags kjedereaksjon som fortsetter å rulle om man ikke gjør noe med det! Er ikke kroppen vår fantastisk!!?

TIPS : Egentøying på nakke-og skuldermuskulatur. Gjør øvelser (klikk på linken for tips for egentrening) for å styrke opp og beveg deg!!

Om ikke dette hjelper, oppsøk proffesjonell hjelp i form av personlig trener, fysioterapaut, kiropraktor ol!

 

Ryggraden/søylen vår består av 32-34 ryggvirvler. Mellomvirvelskivene består av brusk og danner forbindelser mellom virvlene. De fungerer som støtdempere og for å kunne fungere ordentlig må disse bruskskivene presses sammen og bli strukket. Dette for å få tilførsel av næringssoffer og blod. Med lite aktivitet blir trykket det samme, altså statisk og tilførselen mindre . Resultat er da ubehag og vond rygg.

TIPS: Bevegelse og belastningsøvelser!!

 

Mange har også plager i korsryggen. Det kan komme av flere årsaker. En av dem er at  man ikke får strukket ut hofteleddsbøyerne ofte nok og musklene blir dermed  strammere og kortere. Dette kan utgjøre at man får dårlig mobilitet/beveglighet som igjenn kan resultere i ubehag og fall. Husk at alt henger sammen og om man har vondt ett sted kan det komme av noe en annen plass!

TIPS: Egentøying og øvelser for å styrke hofteleddsbøyerne .

Her er en fint innlegg og litt mer detaljert om akkurat dette + stretching!

 

Det er mange punkter jeg kunne skrevet om, men i denne omgang skal jeg ta for meg hjertet til slutt.  Hjertet som dere sikkert vet er ett livsnødvendig organ. Det pumper oksygenrikt blod ut i kroppen, returnerer det til hjertet hvor det da er blitt oksygenfattig. Deretter går det ut i lungene hvor blodet henter nytt og friskt oksygen til hjertet for så å gjenta samme prosses, over og over igjenn! Blodet frakter bla næringsstoffer-avfallsprodukter, O2 (oksygen), hjelper med væskebalanse og mange flere viktige oppgaver.Hele kroppen er som sakt avhengig av ett friskt og velfungerende hjerte! Med inaktivitet øker bla sjansen for høyere blodtrykk, fettforbrenningen din blir tregere, blodet flyter saktere  å det kan faktisk forårsake bodpropp til slutt om man er uheldig. Man kan også utvikle diabetes 2 og risken for hjerte-karsykdommer blir større, men med trening minsker sjansen betraktelig  og allerede ved første trening,  så her er det bare å hive seg rundt!

Visste du at trening også er med på å trigge utskillelsen i hjernen som bla en rekke humør og konsentrasjonshjelpende stoffer!? Endorfiner, eller kroppens eget lykkehormon som det også kalles utløses ved trening. Fysisk aktivitet kan også bedre tilstander som depresjon og angst ifølge omfattende dokumentasjon! Så det å trene hjelper på så mangt. Både psykisk og fysisk. 30 minutter daglig lyder anbefalingen, men ingenting i veien for mer!

 

 

Viser dere i enden av skalaen, men syns det er utrolig fantastisk for en viljestyrke man kan få. Folk klarer det de virkelig vil og om man faktisk prioriterer så klarer man det meste. Vær kreativ.  Kan du ikke forlate hjemmet av forskjellige årsaker så tren hjemme, lek med barna. Liker du å  være ute så tren ute! Rett og slett vær aktiv i en eller annen form!!

HVA er din unnskyldning til å ikke være mer i aktivitet og er de virkelig så gode som du skal ha de til??

 

 

Håper dere får en flott helg. Ta vare på deg selv og andre!

IMG_8824

 

P.S : Bare send en mail på astaharsten85@gmail.com om du har noen spørsmål eller trenger hjelp til trening, treningsprogram eller kostholdsråd! :)

2 tanker om “Hvorfor bevegelse er viktig for deg”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *